• O projekte

          • Informácie o projekte

            Zdravá výživa v škole

            V rámci zdravého životného štýlu sa zapájame do projektu Hovorme o jedle a do Týždňa zdravej výživy. Jednotlivé témy budú sprevádzané ochutnávkami, zdravými desiatami, obedmi v školskej jedálni a netradičnými ochutnávkami počas prestávok. Každý deň si trieda pripraví vstup na dennú tému rozdelenú po ročníkoch. Učme sa spolu zdravo stravovať.

          • Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky

          • Projekt Hovorme o jedle sme odštartovali pondelok žltou farbou a témou Cestoviny, chlieb, pečivo, obilniny, zemiaky. Na úvod sme si pripomenuli potravinovú pyramídu. Ôsmaci sa pustili do témy cestoviny, dozvedeli sme sa odkiaľ pochádzajú, aké druhy cestovín poznáme, aké majú talianske názvy. Deviataci rozobrali chlieb a pečivo. Nakoniec sme si pochutili do dobrom celozrnnom a kváskovom chlebíku s nátierkami Lunter.

          • Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov

          • V utorok sme sa ocitli v zelenej farbe oblečenia v téme Ovocie a zelenina. Deti z 2. a 4. ročníka si pripravili malý projekt o svojom obľúbenom ovocí, či zelenine. Namaľovali si jeden druh ovocia, pridali k tomu niekoľko zaujímavostí a spolu s názornou ukážkou prezentovali. Potom nasledoval kvíz o zaujímavostiach zo sveta vitamínov. Víťazná trieda získala misu s ovocím. Každý bol odmenený jablkom z domáceho sadu.

          • Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek.

          • Mlieko je jednou zo základných potravín dôležitých pre výživu človeka. Má význam a zastúpenie pre všetky vekové vrstvy. Jeho hlavnými zložkami sú voda, bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály. Dôležitými zložkami pre zdravý vývoj ľudského organizmu sú vápnik a fosfor, ktoré zabezpečujú zdravý vývoj kostry dieťaťa. K zdravému vývoju patrí aj pohyb, preto žiaci 5.,6. ročníka pripravili pre žiakov MLIEČNE HRY: mliečnu pyramídu, mliečne florbalové nájazdy, tanec s mliečnou krabicou J Každý účastník hier dostal biely jogurt z programu Školské mlieko, do ktorého je ZŠ zapojená. V školskej jedálni pani kuchárka zaradila do obedu mliečne produkty, ďakujeme

          • Hydina, mäso, ryby, vajcia a strukoviny.

          • Vo štvrtok sme prišli v červenom oblečení. Denná vyhlásená téma bola Hydina, mäso, ryby, vajcia a strukoviny. Realizácia a príprava témy pripadla 1. a 3. ročníku.

            Na úvod sme zaspievali  a zdramatizovali pieseň Šošovička, hrášok, fazuľka.

            1. Do sklenených pohárov sme nasypali  strukoviny. Do každého pohára inú: fazuľu(rôzne druhy), hrach (zelený, žltý), sóju, šošovicu (rôzne druhy), cícer, burské orechy. Poháre sme  uzatvorili  viečkami. Žiaci určovali strukoviny v pohároch a vedeli  ich správne pomenovať, rozlíšiť a porovnať ich farbu, veľkosť a tvar.

            2. Žiakov sme rozdelili  do skupín podľa tried, rozdali sme im papierové tanieriky a zaváraninové viečka na závit. Na papierové tanieriky sme im nasypali  za lyžičku z každého druhu strukovín a dobre zamiešali. Žiaci ako Popoluška mali za úlohu správne a čo najrýchlejšie  roztriediť strukoviny do viečok a pomenovať ich.

            3. Do triednych skupín sme rozdali pripravené rozstrihané A4 fotografie strukovín (puzzle). Žiaci ich museli správne poskladať čo najrýchlejšie a povedať zopár základných informácií, zaujímavostí o danej strukovine na obrázku.

            4. V obálkach sme mali pripravené, vystrihnuté obrázky strukovín aj inej zeleniny z reklamných letákov. Žiaci mali rozdeliť a nalepiť na papier obrázky do dvoch skupín: Strukoviny a nie strukoviny.

            5. Na záver sme pripravili pre všetkých žiakov a učiteľov školy ochutnávku doma pripravených  pomazánok zo strukovín. Servírovanie a prípravu  realizovali  žiaci 1. a 3. ročníka v triede.

          • Tuky, cukry a soľ

          • V piatok sme oblečení v modrej farbe ukončili projekt Hovorme o jedle. Ocitli sme sa na najvyššom poschodí potravinovej pyramídy, kde sa nachádza potravinová skupiny Tuky, cukry a soľ. Žiaci 7. ročníka nám porozprávali, prečo sú aj tieto potraviny dôležité pre naše zdravie, prečo je potrebné ich prijímať v obmedzenom množstve, a že existujú aj zdravé varianty týchto potravín. Zistili sme, koľko cukru je vo fľaši Coca-Coly, aké druhy orechov poznáme, prečo je soľ dôležitá aj pre zvieratá,.... Na záver si všetci pochutili na rôznych druhoch orechov, zdravých sladkostiach v podobe sušeného ovocia a kúskov tmavej čokolády, a takto sladko sme ukončili celý týždeň.